Utvalda artiklar

Krav på Stefan Löfven inför möte med Putin

[ad_1]

avOlof Svensson, Pär Karlsson

På tisdag träffar Stefan Löfven Rysslands president Vladimir Putin.

Oppositionen kräver att Löfven tar upp kränkningar av svenskt luftrum, och råder statsministern att vara på sin vakt.

– Kontrollräkna fingrarna innan du går in i rummet och och gör detsamma när du går ut från rummet, säger Hans Wallmark (M).

Mötet mellan Löfven och Putin sker i samband med Internationellt Arktiskt Forum i Sankt Petersburg. Det är det första på tu man hand mellan de båda regeringscheferna.

Stefan Löfven kommer ta upp Sveriges så kallade ”tvåspårs-politik” gentemot Ryssland. Det handlar dels om att ha en kritisk dialog där man påminner om EU:s och Sveriges syn på Rysslands utrikespolitiska uppträdande.

– Vi har en principfast markering mot Ryssland, inklusive mot agerandet i Ukraina och den illegala annekteringen av Krim, säger Gösta Brunnander, pressekreterare åt Stefan Löfven.

1 av 3 | Foto: Maxim Shemetov / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix

Det andra spåret är att framhålla vikten av samarbete i frågor där det finns svenska intressen.

– Bland annat om miljö- och klimatfrågor, där konferensen blir viktig för dialogen med Ryssland om dessa utmaningar. Sverige vill kunna mobilisera krafter, för att kartlägga och bekämpa klimatförändringarna, säger Brunnander.

Kränkningarna måste upphöra

Moderaternas utrikespolitiska talesperson, Hans Wallmark, tycker det är viktigt att Stefan Löfven tydligt markerar var olikheterna mellan Sverige och Ryssland ligger. Han nämner annekteringen av Krim, striderna i Ukraina och de tillfångatagna ukrainska sjömännen.

– Den mest befogade frågan är ju hur Ryssland har för avsikt att medverka till att öka säkerheten i vår del av världen? säger Wallmark.

Wallmark ser själv ingen förhoppning att Ryssland har för avsikt att medverka till ökad säkerhet, något han beklagar. På mötet vill han också att Löfven följer upp det som den svenska regeringen har markerat när det gäller Östersjön som ett fritt hav.

– Vi har sett incidenter och provokationer där ryska flygplan har kommit nära andra länders fartyg och i vissa fall kränkt andra länders luftrum. Det måste upphöra, det är en allvarlig fråga.

Låt dig inte luras

Wallmark ger också Löfven ett råd inför mötet. Ryssland försöker ”splittra och slita sönder” och är i grunden skeptiska till EU-samarbetet. Därför måste man vara på sin vakt.

– Det är viktigt att när man sitter i ett bilateralt möte, att man inte går in i någon slags fälla och låter sig luras av ryska locktoner och underteckna egna avtal. Jag tror inte Stefan Löfven kommer göra det men om du frågar mig om jag skulle lyfta ett varningens finger för så är det detta. Kontrollräkna fingrarna innan du går in i rummet och och gör detsamma när du går ut från rummet.

Related posts

Man hittad dd utomhus i Smedjebacken i Dalarna

admin

Netflix tv-serie ”Störst av allt” väcker klasshat

admin

Efter lagkamratens trick hr r Petterssons nya uppvisning

admin

Leave a Comment