• Home
  • Utvalda artiklar
  • De anställdas ord om smutsiga instrumenten på Karolinska: Blod, vävnader, hårstrån
Utvalda artiklar

De anställdas ord om smutsiga instrumenten på Karolinska: Blod, vävnader, hårstrån

[ad_1]

Smutsig eller borttappad utrustning vanligt på Karolinska

avOlof Svensson

Situationen med smutsig och bortappad utrustning på Karolinska universitetssjukhuset har eskalerat.

Anställda slår larm om blod och vävnader på instrument – och läkare tvingas operera utan rockar och handskar.

”En vanlig vardag för personal på operation” står det i en intern rapport.

Anställda på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har ledsnat på att instrument försvinner eller kommer tillbaka smutsiga från steriliseringen.

För en dryg månad sedan slog källor till Aftonbladet larm om situationen – och sjukhusets egna rapporter stärker deras bild.

Aftonbladet har gått igenom avvikelserapporter från 2018 och 2019 som rör steriltekniska avdelningen. Fram träder en bild av instrument och utrustning som kontinuerligt försvinner, inte kommer fram i tid till operationer eller är smutsiga.

1 av 2 | Foto: Magnus Laupa / MAGNUS LAUPA

Birgitta Lytsy, överläkare i region Uppsala och Sveriges specialist i vårdhygien

Smutsiga pincetter och saxar

Under en dryg veckas tid, i månadsskiftet februari mars i år, rapporterades bland annat följande avvikelser:

  • ”Torkade blodrester hittades på insidan av en galler-container. De var väl synliga” (på akutoperationsavdelningen).

  • ”Får vänta 45 minuter innan vi kan söva patienten på grund av att det första operationsgallret är smutsigt” (på barnintensiven).

  • ”I genomräckningsskåpet hittades blodiga kompresser…det är en patientsäkerhetsfråga” (på en operationsavdelning).

I andra avvikelserapporter nämns smutsiga pincetter, saxar och hårstrån. I mitten av januari skriver anställda att det saknas engångsmaterial:

”Vi har stått utan plastade operationsrockar under pågående operation”. ”Vi har varit utan handskar under pågående operation” står det i rapporten.

Texten fortsätter med:

”Avvikelsen beskriver en vanlig vardag för personalen på operation”.

Experten: Det här går inte obemärkt förbi

Kraven på steriliserade instrument är stenhårda. För att få märka produkten som steril ska den teoretiska sannolikheten för att det finns mikroorganismer vara lika med, eller mindre än, en på miljonen.

– Av en miljon sterila peanger (ett slags tång) får det bara finnas en spor, en bakterie eller ett virus på en av dem, säger Birgitta Lytsy, överläkare i region Uppsala och Sveriges specialist i vårdhygien. 

Hur reagerar du när du hör avvikelserapporterna?

– Jag vill inte uttala mig om deras problem. Men hade det här hänt hos oss hade vi tittat på logistiken. Det här går inte obemärkt förbi, det här måste man ta tag i.

Aggressiva bakterier i kroppen

Lytsy understryker att instrument och medicintekniska produkter är en smittväg.

– Har man otur får man in en aggressiv bakterie i kroppen, till exempel en mördarbakterie. Det finns en risk att man tillfogar en patient en infektion.

Lytsy är verksam vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och tar del av alla avvikelserapporter med vårdhygienisk relevans som rör sjukhuset.

– Så länge jag har varit hygienläkare, sedan 2006, har vi inte haft sådana här avvikelser som jag känner till. I alla fall inte sedan 2015, då jag systematiskt började få kopior på alla avvikelserapporter.

Hon fortsätter:

– Det är viktigt att betona att ingen gör så här med flit. Jag tror att problemet handlar om att de har nya lokaler och inte fått ordning på logistiken och flödet av instrumenten. De har uppenbart inte kommit tillrätta med problemen eftersom avvikelserna fortsätter.

Karolinskas svar: Utredning pågår

Karolinska sjukhuset vill inte ställa upp på en intervju med Aftonbladet. Presstjänsten skriver i en kommentar att anledningen till ökningen av smutsiga och borttappade instrument är att den steriltekniska enheten är underbemannad efter flytten till nya sjukhusbyggnaden. Avdelningarna med planerade barn- och vuxenoperationer har drabbats värst av problemen.

De senaste veckorna har sjukhuset dock gjort en del åtgärder, skriver presstjänsten. Det handlar om omdisponering och rekrytering av personal. En tillfällig sterilenhet har inrättats sedan två veckor och Södertälje sjukhus kommer tillfälligt att avlasta Sterilcentralen i Solna.

Har patienter blivit lidande?

– Det finns ingen konstaterad vårdskada men utredningar pågår avseende risk för vårdskada, skriver presstjänsten i kommentaren.

Related posts

Danny Rose vill sluta efter rasistiska phoppen

admin

Veckomeny – härliga recept för hela veckan

admin

Olycka p E4 vid Vrby backe fyra bilar inblandade

admin

Leave a Comment